Ga naar hoofdinhoud

Interview Noël


Een interview met winnaar Noël Vanwittenbergh

Een ontmoeting met Noël Vanwittenbergh (68) is besmettelijk. Zijn enthousiasme neemt je mee op reis naar mooie plekken, je proeft zijn liefde voor wijn, je ervaart zijn warmte en in mijn geval is er ook sprake van herkenning in de vorm van zijn liefde voor voetbal. Noël is geboren vlak bij het voetbalstadion van Racing Genk. Hij is ‘verNederlandst’ sinds hij begin jaren 90 voor de liefde verhuisde. Maar afstand en tijd hebben geen sleet gekregen op zijn liefde voor Racing Genk. 

“Wijn is mijn leven”

Passie voor wijn, voetbal en inspiratie
voor de Zwarte Brigade


Een ontmoeting met Noël Vanwittenbergh (68) is besmettelijk. Zijn enthousiasme neemt je mee op reis naar mooie plekken, je proeft zijn liefde voor wijn, je ervaart zijn warmte en in mijn geval is er ook sprake van herkenning in de vorm van zijn liefde voor voetbal. Noël is geboren vlak bij het voetbalstadion van Racing Genk. Hij is ‘verNederlandst’ sinds hij begin jaren 90 voor de liefde verhuisde. Maar afstand en tijd hebben geen sleet gekregen op zijn liefde voor Racing Genk. 

,,Ik heb een bevoorrechte positie dat ik mensen gelukkig mag maken in ons restaurant Ciel Bleu**.

Belangrijk is wel dat je goed kan luisteren, want iedereen heeft aandacht nodig. Maar als ik weet waarom ze hierheen zijn gekomen en of dat met de auto of de fiets is, dan weet ik doorgaans al genoeg. De rest draait om de betovering en beleving.’’

De eerste gouden speld als eeuwige herinnering aan het winnen van de eerste Joop F. Braakhekke Award draagt hij met trots. Noël kan al stuiterend wakker worden hoe hij straks als ambassadeur zijn kennis en netwerk kan uitdragen naar de nieuwe generatie van de Zwarte Brigade. Marly Sauer kan zich als winnaar van de Joop Braakhekke Apprentice Award geen betere inspirator wensen.

Leerzame avonturen aan de wijntafel


Ze zal ongetwijfeld ook een keer mogen aanschuiven aan de Vanwittenbergh Wijn Tafel met veel leden van de Koninklijke Industriële Groote club. Waarbij mooie gerechten, gerijpte kazen en truffel worden geserveerd. En anders wordt de wekelijkse bijeenkomst van Perswijn op de agenda gezet als studie en ervaringsbijeenkomst. ,,Dat zijn onder leiding van Lars Daniëls en Ronald de Groot ook altijd spannende momenten. Samen met onder andere leveranciers, restaurateurs en vinologen proeven we elke dinsdag aan de Amsterdamse Middenweg 24 wijnen. Eerst blind, na commentaar nog een keer en daarna gaan we demaskeren en zie je pas wat je echt hebt gedronken. Ik vind dat zelf heel uitdagend om te doen. Je bent nooit uitgeleerd. En kennis betekent dat je zelfvertrouwen groeit en dat straal je vanzelf ook uit. We beoefenen als sommelier een nederig vak, want we doen wat voor anderen. Daarnaast bekwamen ons continu verder. Hoe mooi is dat?’’

Beste sommelier met passie voor wijn en stijl


Vanwittenbergh wordt gezien als een ‘wandelende wijnencyclopedie’. ,,De honger naar meer wijnkennis is bij mij niet te stillen. Alles wat met wijn te maken heeft, voedt mij en wil ik hebben. Maar ik sla misschien wel door in het vergaren van wijnkennis. Mijn valkuil is dat ik altijd nóg meer wil weten. Ik struin zelfs met plezier rond in kringloopwinkels. Zie ik iets moois over wijn, dan sla ik toe.”

Ook zijn verschijning is altijd bijzonder. Waar mogelijk draagt hij een pak mét stropdas. ,,Mijn papa leerde me al op zesjarige leeftijd hoe ik mijn schoenen moest poetsen en een das moest strikken. Dat is mijn basis. Als ik zelf uit eten ga, ben ik onberispelijk gekleed. Ik ben er trots op dat ik te gast mag zijn bij collega’s. Dat vraagt om respect’’, zo verklapte hij eens in een interview.

In 2019 werd Vanwittenbergh door Michelin uitgeroepen tot beste sommelier. Vijf jaar daarvoor ontving hij die eretitel al bij Gault Milay Nederland. Noël grossiert inmiddels in oorkondes en titels. Ze worden allemaal gekoesterd. ,,Wijn is mijn leven, zowel op mijn werk als thuis in Amsterdam Noord. Als sommelier moet ik niet alleen veel van wijn weten, maar ook van de gerechten die op de kaart staan. Samen moeten ze pairen tot die ultieme smaakbeleving voor de gast. Vroeger was de chef alleen bepalend, maar die tijd is voorbij. 

We proeven als sommeliers samen met de keuken brigade onder leiding van de chef Arjan Speelman. Het gaat om de totaal beleving en daarin speelt de zwarte brigade ook een belangrijke rol. Smaakprofessor Peter Klosse uit Apeldoorn kan daarover meepraten. Soms kan de toevoeging van een blaadje dille al het verschil maken.’’

Le Garage


In zijn culinaire leven bouwde hij ook een relatie op met Joop Braakhekke en dateert al vanaf de jaren negentig toen ze elkaar troffen in de Kersentuin. En vanzelfsprekend was Noël ook te vinden in Le Garage. ,,Ik kijk met warme emoties op die tijd terug. Le Garage was een soort kleedkamer, sjiek, rood maar ook ontspannen. Ik mocht dat wel. Voor Joop was niets te gek. Ik kan mij zelfs herinneren dat we een waterproeverij organiseerde in de Kersentuin.’’

Curriculum Vitae


Education


WSET Sake

2017

SVH Master of wine (SVH Wijnmeester) – Netherland

2010

BHV Basis, Endurance

2005

WSET Diploma course

2005

Level 3 Advanced Certificate in Wines and Spirits

2004

SVH Wine certificate

1998

SVH Social Hygiëne

1995

SVH Restaurantbedrijf

1993

Hospitality Management

1992

SVH instructor (SVH Leermeester)

1992

SVH cafe enterprise

1991

Belgium school for fine food (Traiteur – Catering Cuisinier)

1988-1990

Hospitality School Oostende, Belgium

1987-1989

Work Experience


Hotel Okura Amsterdam ***** Ciel Bleu Restaurant **
Honorary Gastronomy  Sommelier

2022 – present

Hotel Okura Amsterdam *****
Ciel Bleu Restaurant **
Head Sommelier

2007 – 2022

The Grand Sofitel *****              Admiralty & Café Roux
Head Sommelier    

1992

Pulitzer Hotel *****                     De Goudsbloem
Sommelier-Maìtre

1991 – 1992

Golden Tulip Hotel *****          
Restaurant Vermeer *
Chef de Rang-Sommelier 

1990 – 1991

Tasting panel ‘Perswijn’ since 1998 until now
Officer of the Tasting Committee of the Dutch Association of Sommeliers 2005 until now
Grand Jury Wine & Food Association 2002 until now

Le Garage


In zijn culinaire leven bouwde hij ook een relatie op met Joop Braakhekke en dateert al vanaf de jaren negentig toen ze elkaar troffen in de Kersentuin. En vanzelfsprekend was Noël ook te vinden in Le Garage. ,,Ik kijk met warme emoties op die tijd terug. Le Garage was een soort kleedkamer, sjiek, rood maar ook ontspannen. Ik mocht dat wel. Voor Joop was niets te gek. Ik kan mij zelfs herinneren dat we een waterproeverij organiseerde in de Kersentuin.’’

Curriculum Vitae


Education


WSET Sake

2017

SVH Master of wine (SVH Wijnmeester) – Netherland

2010

BHV Basis, Endurance

2005

WSET Diploma course

2005

Level 3 Advanced Certificate in Wines and Spirits

2004

SVH Wine certificate

1998

SVH Social Hygiëne

1995

SVH Restaurantbedrijf

1993

Hospitality Management

1992

SVH instructor (SVH Leermeester)

1992

SVH cafe enterprise

1991

Belgium school for fine food (Traiteur – Catering Cuisinier)

1988-1990

Hospitality School Oostende, Belgium

1987-1989

Work Experience


Hotel Okura Amsterdam *****
Ciel Bleu Restaurant **
Honorary Gastronomy  Sommelier

2022 – present

Hotel Okura Amsterdam *****
Ciel Bleu Restaurant **
Head Sommelier

2007 – 2022

The Grand Sofitel *****              Admiralty & Café Roux
Head Sommelier    

1992

Pulitzer Hotel *****                    
De Goudsbloem
Sommelier-Maìtre

1991 – 1992

Golden Tulip Hotel *****          
Restaurant Vermeer *
Chef de Rang-Sommelier 

1990 – 1991

Tasting panel ‘Perswijn’ since 1998 until now
Officer of the Tasting Committee of the Dutch Association of Sommeliers 2005 until now
Grand Jury Wine & Food Association 2002 until now

Competition Experience


Connaisseur Club Member Barton & Guestier, Bordeaux

Membre d’Honneur Brouilly et Côtes de Brouilly.

Chevalier – Ambassadeur Dopff-Irion Riquewhir.

Winner Grand Concours Laurent-Perrier Netherland
2002

(Wine&Food Contest)
(Press Jury 1st price, Profesional Jury 1st price
and 1st price Hospitalety)

Award of Excellence Wine Spectator
2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2006, 2007

Café Roux – The Grand Sofitel demeure Hotel Amsterdam

Daimond Award for the Metier of Sommelier
2006 – Wine & Food Association

Award of Award of Excellence Wine Spectator in
2009, 2010, 2011, 2012         

Restaurant Ciel Bleu Restaurant **, Hotel Okura Amsterdam
Best Award of Excellence: (Winespectator)
 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Ciel Bleu Restaurant **, Hotel Okura Amsterdam
Sommelier 2014 – Gault Millau Nedtherland

Confrère Sénègal de Confrerie  d’Alsace aux Pays Bas 2014

Best Winelist Netherland-Heerlijk.nl ; 2016, 2018

D‘Couvert Award – Culinair Saisonnier 2018
(Hospitality and Sommelier member for the Benelux)

Commandeur de Bordeaux aux Pays Bas 2018

Michelin Award Sommelier Netherland 2019

Chevalier du Tastevin-Clos de Vougeot 2019
Honneur Confrère Sénègal de Confrerie 
d’Alsace aux Pays Bas 2022

Cavalieri di Tartuffo et di Vino ‘Alba 2022