Interview Noël
Een interview met winnaar Noël Vanwittenbergh
Een ontmoeting met Noël Vanwittenbergh (68) is besmettelijk. Zijn enthousiasme neemt je mee op reis naar mooie plekken, je proeft zijn liefde voor wijn, je ervaart zijn warmte en in mijn geval is er ook sprake van herkenning in de vorm van zijn liefde voor voetbal. Noël is geboren vlak bij het voetbalstadion van Racing Genk. Hij is ‘verNederlandst’ sinds hij begin jaren 90 voor de liefde verhuisde. Maar afstand en tijd hebben geen sleet gekregen op zijn liefde voor Racing Genk.
“Wijn is mijn leven”
Passie voor wijn, voetbal en inspiratie
voor de Zwarte Brigade
Een ontmoeting met Noël Vanwittenbergh (68) is besmettelijk. Zijn enthousiasme neemt je mee op reis naar mooie plekken, je proeft zijn liefde voor wijn, je ervaart zijn warmte en in mijn geval is er ook sprake van herkenning in de vorm van zijn liefde voor voetbal. Noël is geboren vlak bij het voetbalstadion van Racing Genk. Hij is ‘verNederlandst’ sinds hij begin jaren 90 voor de liefde verhuisde. Maar afstand en tijd hebben geen sleet gekregen op zijn liefde voor Racing Genk.
,,Ik heb een bevoorrechte positie dat ik mensen gelukkig mag maken in ons restaurant Ciel Bleu**.
Belangrijk is wel dat je goed kan luisteren, want iedereen heeft aandacht nodig. Maar als ik weet waarom ze hierheen zijn gekomen en of dat met de auto of de fiets is, dan weet ik doorgaans al genoeg. De rest draait om de betovering en beleving.’’
De eerste gouden speld als eeuwige herinnering aan het winnen van de eerste Joop F. Braakhekke Award draagt hij met trots. Noël kan al stuiterend wakker worden hoe hij straks als ambassadeur zijn kennis en netwerk kan uitdragen naar de nieuwe generatie van de Zwarte Brigade. Marly Sauer kan zich als winnaar van de Joop Braakhekke Apprentice Award geen betere inspirator wensen.
Beste sommelier met passie voor wijn en stijl
Vanwittenbergh wordt gezien als een ‘wandelende wijnencyclopedie’. ,,De honger naar meer wijnkennis is bij mij niet te stillen. Alles wat met wijn te maken heeft, voedt mij en wil ik hebben. Maar ik sla misschien wel door in het vergaren van wijnkennis. Mijn valkuil is dat ik altijd nóg meer wil weten. Ik struin zelfs met plezier rond in kringloopwinkels. Zie ik iets moois over wijn, dan sla ik toe.”
Ook zijn verschijning is altijd bijzonder. Waar mogelijk draagt hij een pak mét stropdas. ,,Mijn papa leerde me al op zesjarige leeftijd hoe ik mijn schoenen moest poetsen en een das moest strikken. Dat is mijn basis. Als ik zelf uit eten ga, ben ik onberispelijk gekleed. Ik ben er trots op dat ik te gast mag zijn bij collega’s. Dat vraagt om respect’’, zo verklapte hij eens in een interview.
In 2019 werd Vanwittenbergh door Michelin uitgeroepen tot beste sommelier. Vijf jaar daarvoor ontving hij die eretitel al bij Gault Milay Nederland. Noël grossiert inmiddels in oorkondes en titels. Ze worden allemaal gekoesterd. ,,Wijn is mijn leven, zowel op mijn werk als thuis in Amsterdam Noord. Als sommelier moet ik niet alleen veel van wijn weten, maar ook van de gerechten die op de kaart staan. Samen moeten ze pairen tot die ultieme smaakbeleving voor de gast. Vroeger was de chef alleen bepalend, maar die tijd is voorbij.
We proeven als sommeliers samen met de keuken brigade onder leiding van de chef Arjan Speelman. Het gaat om de totaal beleving en daarin speelt de zwarte brigade ook een belangrijke rol. Smaakprofessor Peter Klosse uit Apeldoorn kan daarover meepraten. Soms kan de toevoeging van een blaadje dille al het verschil maken.’’
Competition Experience
Connaisseur Club Member Barton & Guestier, Bordeaux
Membre d’Honneur Brouilly et Côtes de Brouilly.
Chevalier – Ambassadeur Dopff-Irion Riquewhir.
Winner Grand Concours Laurent-Perrier Netherland
2002
(Wine&Food Contest)
(Press Jury 1st price, Profesional Jury 1st price
and 1st price Hospitalety)
Award of Excellence Wine Spectator
2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2006, 2007
Café Roux – The Grand Sofitel demeure Hotel Amsterdam
Daimond Award for the Metier of Sommelier
2006 – Wine & Food Association
Award of Award of Excellence Wine Spectator in
2009, 2010, 2011, 2012
Restaurant Ciel Bleu Restaurant **, Hotel Okura Amsterdam
Best Award of Excellence: (Winespectator)
2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023
Ciel Bleu Restaurant **, Hotel Okura Amsterdam
Sommelier 2014 – Gault Millau Nedtherland
Confrère Sénègal de Confrerie d’Alsace aux Pays Bas 2014
Best Winelist Netherland-Heerlijk.nl ; 2016, 2018
D‘Couvert Award – Culinair Saisonnier 2018
(Hospitality and Sommelier member for the Benelux)
Commandeur de Bordeaux aux Pays Bas 2018
Michelin Award Sommelier Netherland 2019
Chevalier du Tastevin-Clos de Vougeot 2019
Honneur Confrère Sénègal de Confrerie
d’Alsace aux Pays Bas 2022
Cavalieri di Tartuffo et di Vino ‘Alba 2022